Općina Stari Grad počinje reorganizaciju javne uprave

Bez autora
Apr 08 2015

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (SBB) jučer je najavio da će, u okviru reforme javne uprave, početi otpuštati sve neradnike. On je na jučerašnjoj pres-konferenciji najavio smanjenje broja zaposlenih u Općini, koja je prva u BiH krenula u reforme uprave.Hadžibajrić je istakao da će prvo smanjiti broj općinskih službi i pomoćnika načelnika, zatim za 42 uposlenika će biti predložena prijevremena penzija, a na kraju će neradnici dobiti otkaze.

Općina Stari Grad počinje reorganizaciju javne upraveNačelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (SBB) jučer je najavio da će, u okviru reforme javne uprave, početi otpuštati sve neradnike. On je na jučerašnjoj pres-konferenciji najavio smanjenje broja zaposlenih u Općini, koja je prva u BiH krenula u reforme uprave.

Radna grupa

Hadžibajrić je istakao da će prvo smanjiti broj općinskih službi i pomoćnika načelnika, zatim za 42 uposlenika će biti predložena prijevremena penzija, a na kraju će neradnici dobiti otkaze.

- Ovim potezom želim odvojiti radnike od neradnika. Pojedinci koji rade u Općini već 10 ili 20 godina ponašaju se kao da je ovo njihovo privatno vlasništvo, a ne javna institucija. Ne zanima me kojoj političkoj opciji pripadaju, jer se neke stvari više ne mogu tolerirati - kazao je Hadžibajrić.

Ova općina je prije dva mjeseca formirala Radnu grupu za utvrđivanje postupka provođenja reorganizacije i utvrđivanja nove sistematizacije radnih mjesta u svojim službama. Radna grupa činila je osam članova, a sastavljena je od pomoćnika načelnika, šefova odsjeka, stručnih savjetnika i predstavnika Sindikata.
 
Pravilnikom o reorganizaciji koji su načinili načelnik nije bio zadovoljan.
 
- U novi pravilnik sam unio određene izmjene. Za ovakav potez čovjek mora biti hrabar. Lično ću se potruditi da reorganizacija počne što prije - kazao je Hadžibajrić.

Manje pomoćnika

Pojašnjavajući reorganizaciju službi, Hadžibajrić je kazao da će broj službi sa sadašnjih 11 smanjiti na šest ili sedam. Smanjit će se i broj njegovih pomoćnika. Dodao je da će sve biti urađeno u skladu sa zakonom i da je pogrešno mišljenje da su državni službenici i namještenici zakonom toliko zaštićeni.

Sindikat će zaštititi članove

U Općini Stari Grad trenutno su zaposlena 253 radnika, od toga je 190 članova sindikalne organizacije. Predsjednik Sindikata Stari Grad Nermin Džino kazao je da je Sindikat aktivno učestvovao u sistematizaciji radnih mjesta.

- Poznato nam je šta je propisano kolektivnim ugovorom. Iskoristit ćemo sva zakonom dozvoljena sredstva da bismo zaštitili naše uposlenike - rekao je Džino.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik